Kunst på kino

Opplev kunst og utstillinger på det store lerretet!

Høstens program:

 

Tirsdag 14. september kl.19:00, Botticelli, Florence and the Medici

Fra Salvador Dali til Andy Warhol, David LaChapelle til Jeff Koons og Lady Gaga – ingen er immun mot den evige fascinasjonen for Botticelli og hans kunst.

Skjønnhet, kreativitet og geni. Den italienske renessansen blomstret i Firenze under Medici-familiens styre og Lorenzo de’ Medici blir ofte kalt «den største beskytter av litteratur og kunst noensinne» og bærer tilnavnet «Den prektige».

I butikkene og de statlige bygningene var det mye skjønnhet som levde side om side med de mørke sidene av byen; maktkamp, intriger og brutal vold var en daglig kontrast i byen som er kjent for sin skjønnhet.

Sandro Botticelli (1445-1510) var den kunstneren som klarte å fange byens sjel og denne kontrasten i sine kunstverk. Her gjenopplever vi Firenze gjennom sine kunstsjapper gjennom Botticellis liv, samarbeid, utfordringer og suksesser.

Botticelli var beskyttet under Medici-familiens vinger og anså seg selv som en oppfinner av ekte skjønnhet og uttrykte dette i verk som Venus Fødsel og Våren. Lorenzo den prektiges dødsfall, de apokalyptiske prekenene fra Girolamo Savonarola markerer starten på en nedgang for den florentiske mesteren som ble glemt i tre århundrer. Prerafaelittene gjenoppdaget Botticelli og utløste en genuin interesse for hans kunstverk som har vart fra 1800-tallet til den dag i dag.

 

Tirsdag 12. oktober kl.19:00, Tutankhamun – The Last Exhibition

Den 26 november i 1922 i Kongenes Dal i Egypt gjorde den britiske arkeologen Howard Carter en fantastisk oppdagelse. Under rester av arbeidsbrakker fant Carter et nesten urørt gravkammer som huset den kjente faraoen Tutankhamon.

For å markere 100 år siden funnet har denne dokumentaren blitt laget for å gi kinopublikum en fantastisk mulighet til å bli bedre kjent med faraoen og en unik sjanse til å oppleve 150 av gjenstandene fra gravkammeret på nært hold på det store lerretet.

Tutankhamon er et navn som vekker begeistring verden rundt og får oss til å tenke på hvor imponerende og mystisk oldtidens Egypt med sine pyramider og legenden om Faraos forbannelse er selv den dag i dag. Det er ikke mange mennesker som forbinder kjendisstatusen Tutankhamon har med kombinasjonen av usannsynlige hendelser i kombinasjon med en sta arkeolog som klarte å snuble over gravkammeret og gjorde faraoen til en verdenskjent sensasjon i 1922 – når massekommunikasjon var på vei til å revolusjonere verden og føre oss nærmere sammen.

Dokumentaren gir oss eksklusiv tilgang til steder som syder over av historie. Vi blir bedre kjent med det Egyptiske museet i Kairo og ser gjenstandene på nært hold. Vi får se verdens fremste eksperter i arbeid mens de jobber med å restaurere og reise rundt med utstillingen til Los Angeles, Paris og London.

Takket være et omfattende privat arkiv med bilder av skattene som ble funnet, i tillegg til original foto og film fra New Yorks Metropolitan Museum og Griffith Institute i Oxford kan publikum komme tett på noen av de mest rørende øyeblikkene i arkeologenes reise og historien om en gutt som ble oppdratt som en halvgud og som døde i en alder av 19 og lagt til å hvile i et provisorisk gravkammer.

Tutankhamon døde i 1824 f.Kr og ble fort glemt. En rekke med tilfeldige hendelser gjorde at man 3342 år etter han ble gravlagt fant hans siste hvilested. Av alle faraoene i Egypt har Tutankhamon blitt det mest kjente og gitt den unge herskeren et evig liv takket være hans kjendisstatus.

 

Tirsdag 2. november kl.19.00, Raphael – The Young Prodigy

I år er det 500 år siden Raffaello Santi døde.

Raphael - The Young Prodigy forteller historien om en ung kunstner fra Urbino gjennom en serie portrett av kvinner – inkludert en mor, venn, hemmelig elsker og kunde. Fra moren Magia Ciarla, som døde når maleren var 8 år til de kvinnelige beundrerne som hjalp Rafael på veien til suksess og kvinnen som i følge legenden ledet ham til døden.

Alle disse kvinnene eksisterte og forteller en historie om en spesiell tid i det korte livet til kunstneren. Rafael (1483-1520) klarte å portrettere slående skjønnhet og får personligheten til å skinne gjennom objektets fysiske form.

Takket være bidrag fra internasjonalt anerkjente eksperter kan vi bli bedre kjent med byer og steder hvor en av de største renessansemalerne hentet inspirasjon fra.

Lengde: ca 90 min

 

Tirsdag 11. januar kl.19.00, Munch – Love, Phantoms and Lady Vampires

Det er ingen maler i verden som er både mer berømt og mindre kjent enn Edvard Munch.

Gjelden samtidskulturen har overfor Munch er imponerende, og strekker seg fra Andy Wharhol til Ingmar Bergman, fra Marina Abramovich til Jasper Johnes. Hans malerier har blitt et symbol for og samtidig et tegn på tragediene i det tjuende århundre, og kunsten hans åpnet dører og eksperimentelle veier med ekstraordinær modernitet. I dag er det imidlertid byen hans, Oslo, som setter et vendepunkt for kunnskapen om Munch: fødselen av et nytt museum, åpnet i juni 2020. Dokumentaren vil starte derfra for å belyse en mann og en kunstner med enkel sjarm, en forløper og en mester.

Ingrid Bolsø Berdal er fortellerstemme.

Lengde: ca 90 min