Utama

Drama 1 t. 27 min.
Utama utama9.png
Utama
Vinner av Grand Jury Prize, Sundance. Bolivias Oscar-kandidat!

Vinner av nærmere 20 festivalpriser fra store og mindre filmfestivaler, en fabelaktig kinoopplevelse fra Bolivias høyland!

At denne praktfulle filmen vant den store juryprisen i Sundance, overrasker ikke.
Grisi er opprinnelig fotograf, og det merkes. Filmen er så vakker som en praktutgave av National Geographic, overført til levende bilder på lerret. Historien, både enkel og omfattende, griper og berører mer enn noen av filmene jeg hittil har sett.
Det eldre ekteparet Sisa og Virginio lever høyt oppe i Andesfjellene i Bolivia. De driver med lama (hvorfor er det ikke flere lamaer og alpakkaer på film, de er jo gudbenådet fotogene), og lever enkelt og tradisjonelt. Men regnet uteblir; det har ikke regnet på et år. Livsgrunnlaget deres står i fare. Og Virginio er syk.
Barnebarnet Clever kommer på besøk for å overtale dem til å flytte til byen. Der har de ingen ting å gjøre, svarer Virginio bryskt.
Filmen gir oss noe så nydelig som en varm og øm kjærlighetshistorie om to mennesker som har levd et helt liv sammen i ufattelig karrige omgivelser, som kanskje de siste i sitt slag i dette området - og i tilsvarende områder som er ekstra utsatt for klimaendringene.

Premiere:
29.11.2022
Originaltittel:
Utama
Regi:
Alejandro Loayza Grisi
Språk:
spansk/quechua
Produksjonsår:
2021
Skuespillere:
José Calcina (Virginio)
Santos Choque (Clever)
Luisa Quispe (Sisa)
Sjanger:
Drama
Spilletid:
1 t. 27 min.
Nasjonalitet:
Frankrike / Bolivia / Uruguay
Produksjonsselskap:
Alma Films, La Mayor Cine