12érn på fredag

12érn på fredag

Utvalgte fredager kl.12.00 viser vi filmer for et voksent publikum.

Program 2023:

Fredag 29. september kl.12:00 - Mord i Venezia

Mord i Venezia er et nytt Agatha Christie-mysterium om den berømte detektiven Hercule Poirot.

"Mord i Venezia" er et overnaturlig thriller-mysterium basert på en av bøkene om den berømte detektiven Hercule Poirot av Agatha Christie, og følger Mord på Orientekspressen og Mord på Nilen.

Det er etterkrigstid, og Hercule Poirot har pensjonert seg og lever i selvpålagt eksil i en av verdens mest glamorøse byer, Venezia. På selveste halloween overtales han til å delta på en spirituell seremoni der det forsøkes å komme i kontakt med de døde, i et forfallent og hjemsøkt palass. En av gjestene blir myrdet og Poirot kastes inn i en uhyggelig situasjon omgitt av skygger og hemmeligheter.

Fredag 6. oktober kl.12:00 - Brødrene Johansen

En hjertevarm dokumentar om bygdemenn.

Brødrene Johansen er en dokumentar om brorskap og tilhørighet. En varm og litt annerledes oppvekstfortelling, der bygdemenn blomstrer, både ved å bryte og bevare tradisjoner.

På ei øy langt mot nord, inni en fjord, ligger Kråkrøhamn. I den før så folkerike bygda, som nå huser kun 25 innbyggere, bor familien Johansen. Fem brødre har i et halvt århundre delt gode og onde dager på slektsgården sammen som mor og far. Fiskeren Jan Ivar liker livet som det alltid har vært, mens geitebonden Idar drømmer om kjærlighet.

Et hjertevarmt portrett av brødrene, sterkt krydret av høvdingen i huset, mor Kjellrun, som samtidig viser et nord-norsk kystsamfunn og den tradisjonelle fiskarbondens plass i den brytningstida vi lever i nå.

Fredag 13. oktober kl.12:00 - Sulis 1907

Et nytt storslagent historisk drama fra Nils Gaup – om opprøret som formet Norge

Året er 1907.

Gruvebyen Sulis i Nordland var Nordens svar på Det ville vesten, og kobbergruvene i den arktiske fjellheimen var blant de største og mest nådeløse.

Atten år gamle Konrad er desperat etter arbeid og får jobb i den livsfarlige gruven Hanken. Det er brutale kår for arbeiderne, og forholdene blir ikke bedre når den kyniske Olof Wennström kommer til makten i gruveselskapet. Det blusser opp til opprør og den sosialistiske aktivisten Helene Ugland maner til kamp. Kapitalisten Wennström har imidlertid andre planer.

Midt i konflikten står unge Konrad.

Sulis 1907 er inspirert av virkelige hendelser, og skildrer opptrappingen til opprøret som endret Norge. Det er et storslaget drama fra Nils Gaup (Veiviseren (1987), Kautokeino-opprøret (2008), Birkebeinerne (2016) mm.) med stjerneskuddet Otto Fahlgren og Simon J. Berger kjent fra Exit i hovedrollene. I andre ledende roller finner vi blant andre Stig Henrik Hoff, Alexandra Gjerpen og Rune Temte.

Fredag 20. oktober kl.12:00,- Golda

Portrett av en mektig kvinnelig statsminister i hennes egen og landets mørkeste tid

Terningkast 5 - ”Interessant og troverdig” - NRK
Terningkast 5 - ”Her er det berre å la seg imponera av Helen Mirren” – Stavanger Aftenblad

Oscar-vinner Helen Mirren skildrer her Israels statsminister Golda Meir, som etter utbruddet av Yom Kippur-krigen høsten 1973 plutselig må lede et kappløp med tiden for å redde landet sitt. Millioner av liv står på spill, mens Golda er tynget av vanskelige politiske beslutninger og av en sykdom hun prøver å undertrykke. "Iron Lady of Israel" er frustrert over innbyrdes kamper i staben hennes, som kun består av menn. Kan hennes vennskap med Henry Kissinger (Liev Schreiber) være redningen?

GOLDA hadde verdenspremiere under Berlin filmfestival 2023 og er regissert av Guy Nattiv, som vant Oscar for kortfilmen Skin. I andre roller finner vi Camille Cottin, Ed Stoppard og Emma Davies.

Fredag 27. oktober kl.12:00 - Toves værelse

Årets sterkeste danske film!

Filmen 'Toves værelse' handler om den berømte danske dikter Tove Ditlevsen, kjent for bl.a. 'Man gjorde et barn fortræd', 'Barndommens gade' og 'Blinkende lygter'.
Paprika Steen spiller Tove Ditlevsen, som på 1960-tallet levde sammen med Ekstra Bladets sjefredaktør, Victor Andreasen, i et stormombrust ekteskap.
Paprika Steen og Lars Brygmann har tidligere spilt mot hverandre i teaterstykket av samme navn.

"'Toves værelse' er større end facitsøgende feministiske skildringer af magtforhold mellem kønnene. Det er en film, der tvinger dig til at granske egne blindheder og svagheder, og måske er tiden blevet for dum til den slags." (Kristian Lindberg, Berlingske 6/6)
----
"Med skuespil i verdensklasse er filmen om Tove Ditlevsen og Victor Andreasens giftige kærlighedsforhold en barsk og berigende oplevelse." (Kristian Dam Nygaard, Filmmagasinet Ekko 5/6)
----
"'Toves værelse' er en voldsom film, som alle bør unde sig selv at se. Og selvom det sandsynligvis bliver nogle af de mest ubehagelige minutter, du har tilbragt i en biografsal, så er det i dén grad det værd." (Fie West Madsen, BT 5/6)
----
"'Toves værelse' er møbleret med menneskeligt forfald, giftige relationer, eksplosive ord, vagtsomme øjne, dygtigt håndværk og fænomenale skuespilpræstationer. Et rammende portræt af den elskede, forhadte og forpinte Tove Ditlevsen." (Luna Ehlers, Soundvenue 5/6)

Fredag 3. november kl.12:00 - Past lives

Nydelig, romantisk drama om skjebnen, kjærligheten og alle valgene som utgjør livene våre

Nora og Hae Sung var bestevenner og dypt knyttet til hverandre, frem til Noras familie emigrerte fra Sør-Korea til USA. Rundt 20 år senere gjenforenes de for en uke i New York, hvor de konfronterer spørsmål om skjebnen, kjærligheten og alle valgene som utgjør livene våre.

Dette dramaet fra A24 hadde verdenspremiere på Sundance-festivalen og var senere nominert til Gullbjørnen for Beste Film under filmfestivalen i Berlin.

Fredag 10. november kl.12:00 - TBA

Fredag 17. november kl.12:00 - Jeanne de Barry

Åpningsfilmen i Cannes med Johnny Depp og Maïwenn i hovedrollene.

Kostymedramaet som åpnet filmfestivalen i Cannes handler om kurtisanen Jeanne i Frankrike på 1700-tallet. Jeanne bruker all sin kløkt og skjønnhet til å klatre oppover i det sosiale hierarkiet, og ender til slutt opp i Versailles hos selveste kong Ludvig XV.

Jeanne Bécu (spilt av regissøren selv, Maïwenn) ble født som datteren til en fattig syerske i 1743. Hun vokser opp til å bli en arbeiderklassekvinne som er sulten på kultur og nytelse, og bruker sin intelligens og sjarm til å steg for steg klatre til de høyeste nivåene i samfunnet. Hun blir favoritten til kong Ludvig den 15. (Johnny Depp) og dermed hans siste offisielle elskerinne. De blir vanvittig forelsket, og mot all anstendighet og etikette flytter Jeanne til Versailles, hvor forholdet hennes til kongen skandaliserer hoffet. Jeanne du Barry er et romantisk kostymedrama som sammen med skuespillerne og filmmusikken får fram grandiositeten til Versailles og den franske kongefamilien.

Fredag 22. november kl.12:00 - TBA

Fredag 29. november kl.12:00 - Napoleon

Han kom fra ingenting. Han erobret alt.

En ekte og personlig vinkling på Napoleons spede begynnelse, samt hans raske og hensynsløse vei til Keiser, sett gjennom prismen til hans vanedannende og ofte flyktige forhold til sin kone og store kjærlighet, Josephine.
Filmen omfavner Napoleons berømte slag, nådeløse ambisjoner og hans overraskende strategiske tankegang som militær leder og krigsvisjonær.

Velkommen til en god filmopplevelse!


Henter innhold...