12érn på fredag

12érn på fredag

Utvalgte fredager kl.12.00 viser vi filmer for et voksent publikum.

Program 2024:

Fredag 16. februar kl.12:00 - The Zone of Interest

Kommandant Rudolf Höss og hans kone Hedwig streber etter å bygge et drømmeliv for seg selv og familien. De bor i en nydelig villa med en fantastisk hage. Med konsentrasjonsleiren Auschwitz som nærmeste nabo.

Jonathan Glazers The Zone of Interest var filmen alle snakket om under årets utgave av filmfestivalen i Cannes, hvor den både vant Grand Prix og filmkritikerprisen. Filmen er britisk Oscar-kandidat.

Fredag 8. mars kl.12:00 - Bastarden

Den fattige soldaten Ludvig Kahlen ankommer den karrige Jyllandsheien i 1755 med et eneste mål; Å følge kongens oppfordring om å dyrke jorden og derved oppnå rikdom og ære.

Men Kahlen får raskt en fiende, den nådeløse godseieren Frederik De Schinkel - enehersker av området. Han mener at området tilhører han og ikke kongen, og gjør alt for å drive Kahlen vekk. Men Kahlen gir seg ikke, tar opp den harde kampen mot overmakten og risikerer dermed både sitt eget liv og båndet til den lille familien som har vokst frem rundt ham på heia.

"Mads Mikkelsen gnistrer i Nikolaj Arcels gripende historiske drama." The Hollywood Reporter

TBA - IBELIN

"Ibelin” is powerful cinema - a moving masterwork (Variety) "Ibelin” is powerful cinema - a moving masterwork (Variety) Gameren Mats Steen døde av en muskelsykdom bare 25 år gammel.

Foreldrene hans sørget over det de trodde hadde vært et ensomt og isolert liv, da de plutselig begynte å få meldinger fra online-venner av Mats over hele verden. Filmen gjenskaper det rike livet til Mats´ avatar «Ibelin» i spillverdenen. Alt er basert på virkelige hendelser og dialoger, hentet fra rollespill i World of Warcraft. I tillegg får vi se arkivopptak og intervju med vennene Mats fikk gjennom spillet. "Ibelin" får sin verdenspremiere åpningsdagen i Sundance, der den er tatt ut i konkurranseprogrammet. Den vises samtidig på Tromsø internasjonale filmfestival.

OM REGISSØREN: Benjamin Rees forrige film "Kunstneren og tyven" ble solgt til 80 land og har vunnet over 30 priser, noen av dem på verdens største filmfestivaler, som Sundance, London og Hong Kong. Filmen ble i 2020 kåret til en av årets beste av bl.a. BBC, Boston Globe, The Washington Post og New York Times. Filmen ble også short listet til Oscar. Rees første langfilm "Magnus", om sjakksensasjonen Magnus Carlsen, hadde sin verdenspremiere på Tribeca-festivalen I New York og er solgt til 60 land. Ree er utdannet journalist og har tidligere laget dokumentarer og reportasjer for BBC, Reuters, NRK og VGTV.

For VGTV har han bl.a regissert "Drømmen om kongeørnen" (premiere IDFA 2012), "Da Ailin kysset Lars" (2014) og "Homoterapi" i 2019 - som nylig førte til forbud mot konverteringsterapi.

Fredag 22. mars kl.12:00 - Hammarskjöld

I 1961 har Dag Hammarskjöld ett år igjen i stillingen som FNs generalsekretær, en posisjon han overtok etter norske Trygve Lie. Deretter skal han flytte hjem til Österlen og endelig legge storpolitikken bak seg. Men samtidig herjer den kalde krigen for fullt, og i Afrika ligger brennpunktet i Kongo. Dag Hammarskjöld tar på seg det kompliserte oppdraget å mekle fred og enighet i den betente konflikten i det splittede landet. En umulig oppgave ifølge mange, et selvmordsoppdrag ifølge andre..

Velkommen til en god filmopplevelse!


Henter innhold...