Toves værelse

Drama1 t. 13 min.12 år
Bilde fra 'Toves værelse'Plakat for 'Toves værelse'

Forestillinger

Henter forestillinger

Årets sterkeste danske film! Vinner av Publikumsprisen, Filmfestivalen i Haugesund 2023!

I en leilighet i København møter vi den store danske dikteren Tove Ditlevsen. Hun bor her sammen med sin ektemann, den kjente nyhetsredaktøren Victor Andreasen. Toves talent er udiskutabelt, bare ektemannens destruktive misunnelse overgår det. Tove ser rett gjennom ektemannen, og likevel tåler hun hans ydmykende oppførsel. Han er den som kontrollerer hennes rusmisbruk og gjentatte innleggelser på psykiatrisk avdeling – det eneste stedet hun virkelig finner ro til å skrive. Maktkampen deres trenger et publikum, og akkurat denne dagen venter de en lunsjgjest, den unge forfatteren Klaus Rifbjerg, som hyller Tove. Klaus tror de kommer til å snakke om litteratur, men det stemmer ikke. Toves værelse er en verbal krig satt i en leilighet.

Filmen 'Toves værelse' handler om den berømte danske dikter Tove Ditlevsen, kjent for bl.a. 'Man gjorde et barn fortræd', 'Barndommens gade' og 'Blinkende lygter'.
Paprika Steen spiller Tove Ditlevsen, som på 1960-tallet levde sammen med Ekstra Bladets sjefredaktør, Victor Andreasen, i et stormombrust ekteskap.
Paprika Steen og Lars Brygmann har tidligere spilt mot hverandre i teaterstykket av samme navn.
----
"'Toves værelse' er større end facitsøgende feministiske skildringer af magtforhold mellem kønnene. Det er en film, der tvinger dig til at granske egne blindheder og svagheder, og måske er tiden blevet for dum til den slags." (Kristian Lindberg, Berlingske 6/6)
----
"Med skuespil i verdensklasse er filmen om Tove Ditlevsen og Victor Andreasens giftige kærlighedsforhold en barsk og berigende oplevelse." (Kristian Dam Nygaard, Filmmagasinet Ekko 5/6)
----
"'Toves værelse' er en voldsom film, som alle bør unde sig selv at se. Og selvom det sandsynligvis bliver nogle af de mest ubehagelige minutter, du har tilbragt i en biografsal, så er det i dén grad det værd." (Fie West Madsen, BT 5/6)
----
"'Toves værelse' er møbleret med menneskeligt forfald, giftige relationer, eksplosive ord, vagtsomme øjne, dygtigt håndværk og fænomenale skuespilpræstationer. Et rammende portræt af den elskede, forhadte og forpinte Tove Ditlevsen." (Luna Ehlers, Soundvenue 5/6)

Premiere:
13.10.2023
Originaltittel:
Toves værelse
Regi:
Martin Zandvliet
Språk:
Dansk
Produksjonsår:
2023
Skuespillere:
Paprika Steen, Lars Brygmann, Joachim Fjelstrup, Sonja Oppenhagen
Sjanger:
Drama
Spilletid:
1 t. 13 min.
Nasjonalitet:
Danmark
Aldersgrense med begrunnelse:
12 år
Filmen har en grunnstemning som er preget av spydighet og aggressjon. Den inneholder mange scener med voldsomme krangler, hvor personene roper, skriker, gråter og er ekstremt aggressive. Filmen inneholder dessuten en scene med en avstraffelse og en slåsskamp. Scenene er realistisk skildret, men da man ikke ser noen personer komme alvorlig fysisk til skade, vurderes filmen til kun å kunne virke skremmende på barn under 12 år.
Produksjonsselskap:
Nordisk Film Production