Tirsdagsfilmen

Utvalgte tirsdager kl.19:00 viser vi filmer for både hode, hjerte og mage. Filmer for deg som er på jakt etter den gode filmopplevelsen – den du kanskje oftest finner i filmer som ikke har de største Hollywoodbudsjettene i ryggen.

Denne høsten/vinteren viser vi:

 

Tirsdag 11. oktober kl.19:00- Hendelsen

Vinneren av Gulløven for Beste film - Filmfestivalen i Venezia 2021.

Basert på den selvbiografiske romanen av ANNIE ERNAUX, en av Frankrikes viktigste nålevende forfattere

"HENDELSEN er en sterk og aktuell film, der regissør Audrey Diwan bringer oss så tett på hovedpersonen at vi nærmest _blir henne_." - Montages

«Audrey Diwans «Hendelsen» er så godt laget at det gjør vondt å se på.» - Adressa

«Kritikerfavoritten «Hendelsen» er et hardtslående drama om illegal abort som ble Filmfestivalen i Venezia sin store vinner.» - Cinema

«Ei særs sterk historie» - Aftenbladet, terningkast 5

«Anamaria Vartolomei gjør en formidabel hovedrolle, og skaper tidløs forbindelse mellom fortid og nåtid. En mer uttrykksfull skuespiller skal man lete lenge etter.» - Filmmagasinet, terningkast 5

«Fortreffelig. Måtte flest mulig se Hendelsen, og bli berørt» - Filmfront, terningkast 5

«Knallsterk filmversjon av aktuelle Annie Ernaux selvbiografiske roman om en ung kvinne på vei mot illegal abort er rystende og svært god.» - Adressa, terningkast 5

«Autentisk og svært severdig. Tid og sted er relative begrep hvis du blir fratatt råderetten over egen kropp» - Dagsavisen, terningkast

«I Hendelsen er ikkje abort eit spørsmål om moral, men om makt» - Klassekampen, terningkast 5

«Første gang jeg så denne satt jeg tvikroket og hylte» - BT, terningkast 5

«…» - NRK Filmpolitiet, terningkast 5

«…» - Kinomagasinet, terningkast 5

 

Tirsdag 01. november kl.19:00 - Ennio: The Maestro

En dokumentar om legendariske Ennio Morricione.

Ennio: The Maestro er en dokumentarfilm fra 2021 regissert av Giuseppe Tornatore, som feirer livet og arven til den italienske komponisten Ennio Morricone, som døde 6. juli 2020, gjennom intervjuer med regissører, manusforfattere, musikere, låtskrivere, kritikere og samarbeidspartnere som har jobbet med ham eller som har hatt glede av ham gjennom hele hans lange karriere.

Den Oscar-vinnende regissøren Giuseppe Tornatore (Cinema Paradiso) hyller sin venn og samarbeidspartner Ennio Morricone, og gjengir livet og verkene til den legendariske komponisten, fra debuten med Sergio Leone til Oscar-prisen for The Hateful Eight i 2016.
Det er intervjuer med anerkjente regissører og musikere, opptakene av noen av maestroens anerkjente verdensturneer, klipp fra noen ikoniske filmer satt til musikk av Morricone og eksklusive opptak av scenene og stedene som definerte livet hans.

 

Tirsdag 29. november kl.19:00- Utama

Vinner av Grand Jury Prize, Sundance

Vinner av nærmere 20 festivalpriser fra store og mindre filmfestivaler, en fabelaktig kinoopplevelse fra Bolivias høyland!

At denne praktfulle filmen vant den store juryprisen i Sundance, overrasker ikke.
Grisi er opprinnelig fotograf, og det merkes. Filmen er så vakker som en praktutgave av National Geographic, overført til levende bilder på lerret. Historien, både enkel og omfattende, griper og berører mer enn noen av filmene jeg hittil har sett.
Det eldre ekteparet Sisa og Virginio lever høyt oppe i Andesfjellene i Bolivia. De driver med lama (hvorfor er det ikke flere lamaer og alpakkaer på film, de er jo gudbenådet fotogene), og lever enkelt og tradisjonelt. Men regnet uteblir; det har ikke regnet på et år. Livsgrunnlaget deres står i fare. Og Virginio er syk.
Barnebarnet Clever kommer på besøk for å overtale dem til å flytte til byen. Der har de ingen ting å gjøre, svarer Virginio bryskt.
Filmen gir oss noe så nydelig som en varm og øm kjærlighetshistorie om to mennesker som har levd et helt liv sammen i ufattelig karrige omgivelser, som kanskje de siste i sitt slag i dette området - og i tilsvarende områder som er ekstra utsatt for klimaendringene.

 

Tirsdag 10. januar kl.19:00 - Nitram

Vinner av Beste mannlige hovedrolle under Cannes Film Festival

Det er noe galt med Nitram. Den uflidde unge mannen har ingen venner, ingen manerer og til naboenes store fortvilelse er han besatt av fyrverkeri. Det verken naboene, de rådville foreldrene eller resten av befolkningen på den australske øyen Tasmania vet, er at Nitrams manglende respekt for menneskene rundt ham snart skal eskalere drastisk. Det starter med at han banker på døren til Helen, en eksentrisk og velstående middelaldrende kvinne som lar seg fascinere av Nitram, og som både bekrefter og forsterker hans asosiale tendenser – med katastrofale konsekvenser

* * * * * "Skuespiller kvartetten bestående av Jones, LaPaglia og Davis to ganger er overveldende" - The Telegraph

* * * * "En hypnotisk og urovekkende film" - The Guardian

* * * * "Strålende skuespill" - Cinevue

"Et veldig sterkt arbeid" - Deadline

"Konsekvent flotte skuespillerprestasjoner" - Variety

 

 

 

2023:

- Fedrelandet